Uleiuri si parfumuri
| |
yasash | Date: Sunday, 2013-03-10, 19:49:07 | Message # 1 |
Doctor
Group: Administrators
Messages: 1431
Awards: 5
Status: Offline
| Uleiuri si parfumuri
Analiza uleiului Înainte de a realiza orice amestec, trebuie analizate aromele uleiurilor pe care dorim sa le folosim. Punem o picatura de ulei eteric pe o hârtie sugativa sau pe o tesatura neparfumata. Inspiram, suntem atenti la arome si scriem impresiile care ne apar. Ar fi bine sa pastram aceste notite si chiar sa le îndosariem pentru a le consulta ulterior. La ce ne duc cu gândul respectivele arome? Cum se modifica în timp? Ce stare ne trezesc în suflet? Lasam intuitia sa se manifeste liber. Pe masura ce vom experimenta, vom putea sa anticipam cum vor actiona uleiurile în alte amestecuri, ce efecte putem sa amplificam si ce caracteristici dorim sa diminuam.
Crearea amestecurilor uscate Uleiurile esentiale parfumate sunt cele mai potrivite pentru crearea propriilor amestecuri de aromoterapie sau pentru împrospatarea celor vechi. Amestecurile uscate sunt formate din materiale parfumate, uscate si fragile care sunt puse împreuna atât pentru parfum, cât si pentru frumusete. Pentru a ne crea amestecuri personale, putem sa combinam parti uscate din plante cum ar fi radacini, scoarte, seminte, fructe, flori sau frunze, peste care se adauga un agent care sa le fixeze, cum ar fi granule de radacina de iris sau aschii din lemn de santal. Agentul de fixare ajuta amestecul sa îsi mentina parfumul câteva luni prin conservarea uleiurilor volatile. Ultimul pas este adaugarea unui ulei aromatic, ales în prealabil, deasupra întregii suprafete a amestecului, cu ajutorul unei pipete. Trebuie sa fim atenti sa nu turnam mult ulei eteric deasupra amestecului. Întrucât uleiurile esentiale sunt foarte parfumate, adaugam câte o picatura, dupa care mirosim amestecul, repetând procesul pâna când obtinem ceea ce dorim. Agitam usor amestecul si îl pastram într-un borcan de sticla într-un loc racoros, uscat, ferit de lumina, timp de 2 saptamâni. Aceasta perioada are rolul de a amesteca si omogeniza diferitele parfumuri. Pentru a împrospata un amestec deja existent, pur si simplu adaugam câteva picaturi din uleiul esenta preferat peste amestec si agitam usor. Uleiurile volatile sau cele de baza pot fi gasite în magazinele si în farmaciile naturiste.
Parfumurile proprii Pentru a crea un parfum personal trebuie adaugata esenta proprie de parfum într-o anumita cantitate de alcool si apa distilata. Un parfum puternic poate contine între 15-30% ulei volatil, 80-90% alcool farmaceutic si 5-10% apa distilata. Putem crea si apa de colonie mai putin puternica sau un anumit gen de spray de corp (deodorant) prin cresterea sau micsorarea procentului de ulei sau alcool.
Pastrarea uleiurilor esentiale Uleiurile aromatice sunt foarte usor volatile si se evapora imediat în prezenta aerului. Desi sunt denumite "uleiuri", consistenta lor este mult mai apropiata de cea a apei decât a uleiului. Durata vietii unui astfel de ulei este direct legata de modul în care este pastrat. Atunci când sunt pastrate în bune conditii, uleiurile au o durata de viata de câtiva ani. Iata câteva reguli simple pentru a mentine esentele proaspete si puternice. - Trebuie sa pastram uleiurile volatile departe de caldura si lumina pentru a-si mentine prospetimea si puterea; - În cazul în care nu sunt ambalate deja în sticlute întunecate la culoare, le putem transfera noi în astfel de recipiente pentru a le proteja de lumina; - Sa pastram sticlutele cu capacul bine închis atunci când nu le folosim; - Amestecurile de uleiuri eterice cu un ulei vegetal pot fi pastrate, de obicei, câteva luni. Cel mai bine este ca aceste amestecuri sa fie pastrate la rece (la frigider), timp de 6 luni sau chiar mai mult. Daca amestecam uleiul volatil cu un ulei vegetal pentru a crea un ulei de masaj, este bine sa adaugam si pâna la 10% ulei de jojoba, care va mari durata de pastrare a uleiului prin reducerea proceselor de oxidare care produc o aroma rânceda. Vitamina E este de asemenea un bun antioxidant. Adaugata în amestecurile aromoterapeutice, ea va creste durata de viata a majoritatii uleiurilor vegetale. - Uleiurile de baza trebuie depozitate departe de caldura si lumina pentru a-si pastra prospetimea, cel mai bine la frigider.
Practic! Uleiurile eterice sunt ideale pentru crearea unor purificatori eficienti si naturali ai aerului. Uleiurile de lavanda, eucalipt si arbore de ceai purifica si revigoreaza atmosfera în apartamentele izolate de aerul rece al iernii. Amestecam într-un spray atomizor câteva picaturi din esenta preferata cu putina apa, agitam bine amestecul si îl pulverizam în camera pentru a neutraliza mirosurile neplacute si pentru a crea o aroma încântatoare, placuta si sanatoasa. Putem realiza acest lucru cât mai des pentru a asigura prospetimea aerului din încaperi.
Uleiurile de busuioc, portocale, chiparos, eucalipt, ace de brad sau de pin, ghimbir, fructe de ienupar, lavanda, menta, rozmarin si cimbru energizeaza si învigoreaza. Alte uleiuri sunt calmante si relaxante si ne ajuta sa ne odihnim dupa o munca intensa. Printre acestea se numara cel de bergamota, de lemn de cedru, musetel, tamâie, iasomie, lavanda, neroli, paciuli, trandafir, lemn de trandafir, lemn de santal si ylang-ylang.
Uleiurile de portocale, coriandru, ace de brad sau de pin, fructe de ienupar sau lavanda îndeparteaza mirosurile neplacute. Amestecurile energizante pot fi raspândite cu ajutorul unui spray, pot fi folosite la un masaj linistitor sau la o baie cu esente eterice.
Aromoterapia poate ajuta întreaga familie sa treaca cu bine peste perioada de iarna. Sezonul rece este foarte potrivit pentru a experimenta beneficiile uleiurilor eterice. Cele mai cunoscute si mai des utilizate sunt cele cu arome de padure, brebenel, citrice, mirodenii sau rasinoase. Parfumurile "vesnic verzi" produc o atmosfera proaspata, de padure, revigoranta si înaltatoare. Parfumurile rapid purificatoare ale uleiurilor de citrice si condimente au efecte miraculoase în starile de letargie si tristete ce apar deseori în timpul zilelor cenusii de iarna, iar aromele puternice ale uleiurilor de rasinoase sunt relaxante si îndeamna la meditatie.
Iarba tinerii de minte "Acesta este rozmarinul, bun pentru aducere aminte: pentru rugaciune, pentru dragoste, pentru tinere de minte..." - Shakespeare, "Hamlet"
Exista si uleiuri eterice ale caror arome ne ajuta în procesul învatarii. Reputatia rozmarinului ca "iarba a tinerii de minte" se datoreaza îndeosebi parfumului intens care, o data respirat, cu greu mai poate fi uitat. Mirosind rozmarin înainte si dupa o lectie pe care o studiem si apoi cu putin înainte de începerea testului, creierul nostru va face imediat legatura între aroma de rozmarin si ceea ce am învatat. În acest fel, notiunile pot fi mult mai usor fixate în memorie si apoi rechemate, odata cu simtirea mirosului de rozmarin.
Parfumurile si senzualitatea O atmosfera intima poate fi generata si de mirosuri, arome fine sau mai persistente, foarte placute si incitante. Betisoarele parfumate de santal sau de trandafir, lumânarile parfumate, uleiurile volatile parfumate picurate chiar si pe un bec aprins daca nu avem o lampa speciala, toate pot contribui la crearea unei ambiante extrem de placute si intime, stimulând dispozitia erotica si amplificând dorinta amoroasa.
Dar atentie! Nu inundati camera cu parfumuri astfel încât sa va fie greu sa respirati. Cine a iubit cu adevarat stie ca cel mai dorit si cel mai excitant miros este cel al corpului fiintei iubite. Atunci când intimitatea este suficient de mare, chiar si transpiratia sau respiratia celuilalt devin excitante...
sursa: http://seductiatrupului.ro/masaj/uleiuri-si-parfumuri.html
“Iubirea nu inseamna doar trup, din moment ce are in vedere sentimentul, si nu este doar spirit, din moment ce se consuma intre doua trupuri” - Maurice Merleau-Ponty (Elogiul filozofiei si alte eseuri)
|
|
| |
nutzy | Date: Sunday, 2013-03-10, 20:05:37 | Message # 2 |
Lector
Group: Moderators
Messages: 357
Awards: 1
Status: Offline
| Uleiuri, oteturi medicinale si lotiuni naturale pentru întretinerea pielii
Uleiuri din plante Pentru realizarea uleiurilor din plante, cea mai bună metodă, deşi ceva mai lentă, este cea a macerării. Pentru a obţine 1 l de ulei de floarea-soarelui sau de măsline obţinut prin presare la rece, se lasă la macerat 200 g de plantă, mărunţită cu râşniţa electrică de cafea. Se pune totul într-un borcan închis ermetic şi se lasă să macereze 14 zile într-un loc călduros sau la soare, după care se filtrează prin tifon. Preparatul obţinut se păstrează într-un loc răcoros, uscat şi fără lumină.
În general, la uleiurile medicinale se folosesc plante medicinale uscate (preparatul obţinut din planta proaspătă tinde să mucegăiască şi să fie extrem de neomogen din cauza apei conţinută de planta udă).
Uleiurile vegetale grase se pot alege în funcţie de efectele pe care dorim să le obţinem, ţinând cont de proprietăţile terapeutice ale acestor uleiuri la care se vor adăuga efectele vindecătoare ale plantelor medicinale ce sunt macerate în ele.
Uleiuri cu esenţe volatile Sunt foarte simplu de preparat dacă avem la dispoziţie un ulei vegetal gras şi câteva picături de ulei volatil. Uleiul gras se încălzeşte foarte puţin într-o baie de apă (30-35 grade C), după care se adaugă uleiul volatil. Uleiurile volatile se pot adăuga şi la uleiurile obţinute prin macerarea plantelor pentru a le da un miros mai plăcut.
În general, acest tip de uleiuri se folosesc în masaj, dar pot fi folosite şi pentru tratarea unor afecţiuni. De exemplu, insomnia poate fi eliminată dacă înainte de culcare se face un masaj cu ulei la care adăugăm câteva picături de lavandă, durerile reumatice se reduc cu ajutorul unui ulei în care s-au pus câteva picături de ulei de mentă, pin şi ienupăr, iar unele afecţiuni respiratorii şi mâncărimile pielii pot fi tratate cu un amestec de ulei gras cu ulei volatil de mentă.
Uleiul de floarea-soarelui Conţine vitaminele A, D, E şi K, proteine ce cuprind toţi aminoacizii esenţiali, săruri minerale. Are efect vitaminizant şi antitoxic atât intern cât şi extern. Este cel mai folosit ulei pentru preparatele externe şi poate fi folosit în toate tipurile de extracte vegetale pentru piele.
Uleiul de germeni de grâu Conţine vitaminele A, D, E, F şi K, are efect estrogen. Utilizat zilnic ca ulei de masaj este un mijloc natural de mărire a dimensiunilor şi fermităţii sânilor la femeie, contribuie la combaterea hirsutismului (păr în exces la femei). Este unul dintre uleiurile cele mai valoroase pentru întreţinerea, regenerarea şi înfrumuseţarea pielii în cazul femeilor. Extractul de seminţe de mărar în acest ulei amplifică foarte mult efectele menţionate.
Uleiul de măsline Conţine vitaminele E, B, C, lecitină, clorofilă, xantofilă. Folosit ca bază pentru uleiurile de uz extern, are efect antiseptic şi antibacterian. Este un ulei foarte valoros, fiind uşor de asimilat în piele şi foarte nutritiv. Se utilizează extern pentru întreţinerea pielii, tratarea arsurilor, a paradontozei, gutei şi reumatismului, pentru ameliorarea cazurilor de anemie.
Uleiul de migdale Este bogat în calciu, fosfor, potasiu, sulf, magneziu, vitaminele A şi B, taninuri. Se foloseşte contra eczemelor, erizipelului, pruritului şi în cazurile de piele foarte uscată cu tendinţă de crăpare. Este un remediu valoros pentru îngrijirea pielii.
Uleiul de nucă Conţine în cantităţi mari vitaminele E şi F. Se utilizează sub formă de masaj (frecţie) pe întregul corp pentru copiii rahitici sau anemici. Este o bază valoroasă pentru remediile ce combat dermatozele.
Uleiul din seminţe de dovleac Conţine vitaminele A, E şi F. Are un efect de calmare şi reducere a iritaţiilor şi pruritului.
Uleiul din nucă de cocos Foarte bogat în acizi graşi saturaţi, este în primul rând un ulei cu efect răcoritor şi antiinflamatoe, recomandat contra arsurilor, inflamaţiilor şi iritaţiilor.
Uleiul de palmier Este cea mai bogată sursă de vitamina E dintre uleiurile vegetale. În cosmetică este considerat unul dintre cele mai bune ingrediente naturale, cu efecte de întreţinere a pielii, tratare a dermatozelor, pruritului, pentru amelioarea psoriazisului.
Uleiul de soia Foarte bogat în acizi graşi nesaturaţi. Se foloseşte în cazuri de sclerodermite, pioreealveolo-dentară; este un remediu eficace pentru afecţiunile pielii în general.
Uleiul de susan Ceva mai rar întâlnit, este un ulei foarte hrănitor şi uşor de absorbit de către piele. Conţine vitaminele B, D, E şi F. Specific pentru acest ulei este efectul tonic, regenerator, calmant, nutritiv. Este considerat cel mai valoros pentru cazurile de piele uscată şi aspră, osteoporoză, paradontoză, probleme ale oaselor şi articulaţiilor, stări de slăbiciune şi emaciere, migrene. Reţete de uleiuri pentru întreţinerea pielii
1. Uleiul de sunătoare Se obţine prin macerarea florilor de sunătoare în ulei vegetal. Este cel mai cunoscut şi mai eficient remediu pentru arsurile solare. Poate fi folosit atât profilactic cât şi curativ. În combinţie cu câteva picături de ulei volatil de mentă, este indicat şi în tratamentul pruritului (mâncărimea pielii) de diferite etiologii, dureri reumatice, colici abdominale, colici hepatobiliare. Are şi un efect răcoritor, fiind folosit mai ales în timpul verii, dar nu în cazul unor arsuri solare grave.
2. Uleiul de muşeţel Muşeţelul, prin acţiunea sa blândă, este cea mai potrivită plantă pentru tratarea unor afecţiuni ale pielii la copii, cum ar fi eczemele, mâncărimile, arsurile. Dacă se adaugă câteva picături de ulei volatil de fenicul şi de mentă, calmează durerile provocate de colicile abdominale. Femeile pot folosi acest ulei pentru întreţinerea pielii feţei şi pentru eliminarea unor iritaţii provocate de utilizarea abuzivă a fardurilor.
3. Uleiul de cătină Este un ulei extras din coaja fructelor de cătină, prin intermediul unor dispozitive speciale (din comerţ). Are acţiune antiinflamatoare şi este un excelent regenerator epitelial. Se foloseşte în tratamentul hemoroizilor, al arsurilor solare, eczemelor, erupţiilor cutanate, mâncărimilor pielii, degerăturilor şi ca protector împotriva radiaţiilor ultraviolete.
4. Uleiul de răşină 20 g de răşină curată se pun în 100 ml de ulei de floarea-soarelui şi se încălzesc uşor pe baia de apă până ce răşina se dizolvă. Se filtrează apoi prin tifon. După ce s-a aplicat pe piele, se poate îndepărat foarte uşor dacă înainte de a se spăla cu apă şi săpun, zona respectivă se unge cu ulei de floarea-soarelui. Este un remediu de excepţie pentru reducerea durerilor reumatice, pentru tratarea erupţiilor tegumentare şi a rănilor.
5. Uleiul de gălbenele Se obţine prin macerarea florilor de gălbenele în ulei de floarea-soarelui, măsline sau susan. Este indicat pentru îngrijirea pielii uscate şi crăpate. Are efect hrănitor asupra pielii, stimulează circulaţia periferică şi poate fi folosit de asemenea în cazul varicelor, eczemelor, acneei şi arsurilor.
Oţetul medicinal pentru masaj
În 200 ml (un pahar) de oţet de struguri sau de mere şi miere se pun 5-8 linguri (în funcţie de cât de mult poate îngloba oţetul) din planta aleasă mărunţită cu râşniţa electrică de cafea. Se pune totul într-un borcan închis ermetic şi se lasă să macereze 14 zile într-un loc călduros sau la soare, după care se filtrează prin tifon. Preparatul obţinut se păstrează într-un loc răcoros, uscat şi fără lumină.
Obs.: se va alege oţetul aşa încât să aibă un miros cât mai neutru. Folosirea unui oţet cu miros strident, care acoperă aroma specifică plantei folosite, este cel mai adesea resimţită dezagreabil de către cel tratat.
Loţiunile naturale
Sunt preparate semi-solide sau lichide, grase sau slab alcoolice, folosite pentru întreţinerea pielii.
Loţiunile alcoolice se folosesc în general pentru întreţinerea tenurilor grase, pentru reducerea cantităţii de sebum, în timp ce loţiunile grase sunt indicate pentru îngrijirea tenurilor uscate, ofilite, datorită efectelor de hidratare şi emoliere.
Preparare: lanolină 1 g, ulei de floarea-soarelui 40 g (sau alt tip de ulei în funcţie de efectul urmărit), alcool cetilic 7 g, apă distilată 100 g.
Lanolina, uleiul, alcoolul cetilic se încălzesc până se topesc, apoi de adaugă apa uşor încălzită, amestecând continuu. În final, se adaugă extractul fluid din plantele alese, obţinut prin evaporarea tincturilor.
Loţiunile grase se obţin în acelaşi mod, folosind ulei din plante obţinut în modul de mai sus.
Pentru tenul uscat sunt recomandate loţiunile ce conţin extracte din plante cu acţiune de activare a circulaţiei periferice (pe bază de gălbenele şi rozmarin) sau cu acţiune emolientă (pe bază de muşeţel, nalbă, pătlagină), care să refacă elasticitatea şi vitalitatea pielii. Pentru acest tip de ten nu sunt indicate loţiunile pe bază de alcool, deoarece ar produce o uscare şi mai puternică a feţei.
Pentru tenurile grase, seboreice se recomandă loţiuni pe bază de plante ce conţin saponine, taninuri şi uleiuri volatile cu acţiune astringentă, antiseptică şi calmantă. Nucul, salvia sunt astringente şi antiseptice, fiind indicate în cazul tenurilor cu comedoane (coşuri, acnee). Un preparat hidroalcoolic foarte eficient se obţine prin asocierea mai multor plante cu efecte de curăţire şi regenerare a pielii: muşeţel, levănţică, salvie, cimbrişor, brusture, coada racului.
Pentru tenurile iritate sunt utilizate extracte din plante cu acţiune vasoconstrictoare, emolientă şi calmantă: muşeţel, coada şoricelului, frunze de păpădie.
Pentru tenuri cu troficitate cutanată alterată se utilizează plante ale căror substanţe active stimulează circulaţia şi troficitatea celulară, în special arnica şi tătăneasa. Uleiul de cătină datorită bogăţiei de vitamine şi minerale oferă o hrănire abundentă a tenului, redându-i prospeţimea.
Pentru tenul ridat sunt indicate loţiunile pe bază de muşeţel, nalbă mare sau nalbă de cultură, precum şi uleiul de cătină care elasticizează şi reface structura pielii.
Pentru protecţia pielii în cazul expunerii la saore vom prepara o loţiune naturală pe bază de sunătoare, muşeţel, ulei de cătină la care se adugă în final câteva picături de ulei volatil de mentă pentru efectul răcoritor şi reconfortant pe care îl produce.
sursa: http://seductiatrupului.ro/masaj....ii.html
"Unirea dintre barbat si femeie este precum comuniunea dintre Cer si Pamant, iar Cerul si Pamantul dureaza vesnic tocmai datorita acestei comuniuni perfecte. Oamenii au uitat acest secret, devenind muritori. Dar cei ce-l cunosc au deschisa in fata lor adevarata cale spre Nemurire" - Shang-Ku-San-Tai
|
|
| |
yasash | Date: Sunday, 2013-03-10, 20:11:11 | Message # 3 |
Doctor
Group: Administrators
Messages: 1431
Awards: 5
Status: Offline
| 12 uleiuri volatile naturale si efectele lor asupra mintii
Mucoasa olfactivă este singurul loc din organism unde sistemul nervos central intră în legătură directă cu lumea exterioară, fără o intermediere realizată de către "circuite" nervoase suplimentare. Datorită acestui fapt se poate spune că simţul mirosului este cel mai direct simţ al nostru, fiind astfel deosebit de celelalte cinci simţuri. Această caracteristică aparte explică de altfel şi influenţa majoră pe care mirosul o poate exercita asupra stărilor psihice, legătura lui cu instincte fundamentale ale fiinţei (hrănirea, atracţia sexuală etc.), capacitatea lui de a ne induce cu rapiditate modificări la nivelul minţii.
Toate uleiurile volatile au un efect antiseptic la nivelul aparatului respirator, de aceea ele sunt în general indicate pentru afecţiuni respiratorii cum ar fi gripa, sinuzita, bronşita, TBC-ul etc.
Cel mai interesant efect al uleiurilor volatile naturale este însă cel asupra sistemului nervos, prin stările pe care aceste arome le pot induce. Alese şi folosite cu abilitate la timpul potrivit, acestea ne pot ajuta foarte mult în crearea ambianţei dorite, în amplificarea stării de sănătate, în generarea unor senzaţii şi stări agreabile în sfera aparent greu de influenţat a psihicului şi minţii.
1. Bergamotă (Citrus bergamia) - Are un miros fin, înviorător, limpezeşte şi înalţă. Ca sedativ nervos este utilizat în depresii şi stări de anxietate.
2. Brad (Abies alba) - Are un efect regenerator amplu, împrospătează şi ajută la evitarea suprasolicitării. Este în mod deosebit indicat celor care au tendinţa de a munci foarte mult (până la extenuare).
3. Busuioc (Ocimum basilicum) - Uleiul de busuioc limpezeşte mintea, conferă claritate mentală şi forţă interioară, înlătură oboseala intelectuală. Uleiul volatil de busuioc este unul din cele mai bune tonice nervoase. El poate fi folosit în special în afecţiunile asociate cu frică, slăbiciune, isterie. Renumitul fitoterapeut francez Jean Valnet îl recomandă în epilepsie şi paralizie.
"Mirosul busuiocului este bun pentru inimă...alungă neliniştea care devine melancolie şi-l face pe om vesel şi bucuros"-John Gerard
4. Eucalipt (Eucaliptus globulus) - Uleiul de eucalipt este unul din cele mai puternice uleiuri antiseptice. Un studiu realizat în fosta Uniune Sovietică în 1973 arată că el este foarte eficient împotriva virusurilor gripale A2 şi A. În plus, are acţiune expectorantă şi antispasmodică asupra tractului respirator. Este indicat în majoritatea afecţiunilor respiratorii. Mirosul eucaliptului facilitează concentrarea, înlătură oboseala şi durerea de cap congestivă. Conferă o stare de luciditate, armonie, pace interioară, inspiraţie.
5. Muşcata dulce (Pelargonium odorantissimum) - Este un ulei care are atât rolul de a calma hiperexcitabilitatea nervoasă, nervozitatea, iritabilitatea persoanelor mai active, dinamice, cât şi cel de a dinamiza, de a elimina anxietatea, depresia fiinţelor mai pasive. Dacă nu puteţi găsi uleiul volatil în magazine fiind mai rar şi destul de scump, este recomandat să faceţi rost chiar de planta în sine. Muşcata dulce nu face flori la fel de frumoase ca muşcata obişnuită, dar este foarte rezistentă, atinge dimensiuni impresionante şi este suficient să fie expusă la soare puternic ori să se strivească între degete o frunză pentru a se obţine o aromatizare excelentă.
6. Ienupăr (Juniperus communis) - În vechime, ienupărul era ars, la fel ca şi tămâia, pentru alungarea spriritelor rele. Uleiul de ienupăr are un efect de reechilibrare şi calmare în plan psihic, fiind tonic al nervilor. Elimină stările depresive, anixietatea, stresul, grijile excesive. Conferă o stare de forţă interioară, încredere în sine. Reglează viaţa sentimentală şi ne scuteşte de oscilaţii. Este foarte recomandat persoanelor care trec cu uşurinţă de la o stare de entuziasm la o stare astenică.
7. Isop (Hissopus officinalis) - Uleiul de isop are o acţiune stimulatoare. Este un excelent tonic nervos, întăreşte şi încălzeşte corpul, dând o senzaţie de relaxare. Este util şi în tratamentul isteriei.
8. Lavandă (Lavandula augustifolia sau. L. Officinalis) - Este cea mai renumită plantă pentru acţiunea ei asupra sistemului nervos central în depresii, apatie, insomnie, tensiune nervoasă, isterie. Conferă o stare de regenerare sufletească, prospeţime şi puritate interioară. Alungă gândurile negative. Mai este indicată în stări de panică, stres, iritabilitate, treceri bruşte de la o stare la alta, depresie mintală, depresie maniacă, epuizare nervoasă.
9. Menta (Mentha sp.) - Uleiul de mentă este revigorant, întăreşte nervii. Este eficient în isterie. Conferă fermitatea în acţiune, înlătură gândurile negative, generează o stare de uşurare interioară, stimulează şi purifică mintea.
10. Pin (Pinus sp.) - Este un ulei care înlătură stările de oboseală şi de iritabilitate nervoasă cauzate de prea multă muncă, de lipsă de odihnă. Dă fiinţei o dispoziţie interiorizată, meditativă şi plină de forţă în acelaşi timp.
11. Portocal (Citrus auratium) - Uleiul de portocal este unul dintre cele mai eficiente uleiuri sedativ-antidepresive. Este folosit în stări de frică faţă de evenimente neaşteptate, insomnie, isterie, stări de anxietate şi depresie. Determină apariţia unui sentiment de seninătate interioară, înţelegere şi deschidere faţă de ceilalţi.
12. Trandafir (Rosa damascena sau R. centifolia) - Se spune că esenţa de trandafir ar fi "regina" uleiurilor volatile. Trandafirul este un simbol al iubirii, al purităţii, al graţiei. Despre el se spune că ar fi răsărit din sângele lui Adonis, romanii credeau că a răsărit din sângele lui Venus, iar mahomedanii cred că a răsărit din sângele lui Mahomed. Conferă o stare de armonie, pace interioară. Trezeşte iubirea, reconfortează inima şi ascute mintea. Este calmant, antidepresiv, fiind indicat în insomnie, iritabilitate nervoasă, depresie.
"Trandafirul cu mireasma lui vindecătoare calmează zvâcnetul durerii" - Anacreon - John Gerard
sursa: http://seductiatrupului.ro/masaj....ii.html
“Iubirea nu inseamna doar trup, din moment ce are in vedere sentimentul, si nu este doar spirit, din moment ce se consuma intre doua trupuri” - Maurice Merleau-Ponty (Elogiul filozofiei si alte eseuri)
|
|
| |
|