De ce se face avort? Femeile fac avorturi din diferite motive sociale, economice, medicale si morale. În ciuda aspectelor religioase si politice din jurul avortului, pentru multe femei acesta este o optiune valabila în cazul unei sarcini nedorite.
Între numerosii factori care influenteaza decizia unei femei de a termina o sarcina sunt :
-vârsta
-starea materiala
-educatia sau planurile de cariera
-relatia cu partenerul
-numarul copiilor deja existenti
-stabilitatea emotionala
-sursele de suport familiale si profesionale
-sanatatea
-valorile morale sau religioase
-relatia cu parintii (în cazul adolescentilor)
Unele femei avorteaza din cauza accesului slab la informatii despre contraceptie sau din cauza unei probleme cu metoda contraceptiva adoptata. Femeile care sunt însarcinate prin viol sau incest deseori opteaza pentru avort, în timp ce altele îl pot alege ca o metoda de salvare a propriei vieti. Multe femei aleg avortul dupa ce afla de defecte ale fetusului.
Numarul de avorturi facute din acest motiv va creste fara nici un dubiu, deoarece testele prenatale devin din ce în ce mai obisnuite si anomaliile din ce în ce mai frecvente. Pentru multe femei decizia de a face sau nu un avort este foarte agonizanta si este luata doar dupa ce este considerat binele mamei si al potentialului copil, cât si al tuturor celor implicati (în special al tatalui).
Ce se întâmpla dupa un avort ?
Schimbari fizice Dupa ce este facut avortul unele femei primesc medicatie aditionala, pentru a ajuta uterul sa se contracte si pentru a ajuta la controlarea sângerarii. Femeilor care au risc mare de infectie li se pot prezice antibiotice. Activitatile normale pot fi reluate aproape imediat dupa avort, în ciuda faptului ca multe femei se simt obosite sau simt ca au crampe câteva zile. Activitatile dificile ar fi bine sa fie evitate pâna dupa controlul de doua saptamâni.
Multe femei au sângerari vaginale timp de pâna la trei saptamâni, care la început pot fi mai accentuate decât cele din perioada menstruala. Sângerarea ar trebui sa scada gradat, desi este perfect normal ca ea sa se opreasca dupa câteva zile si apoi sa înceapa din nou.
Aproximativ doua saptamâni dupa ce sângerarea s-a oprit ar trebui evitat contactul sexual, înotul, spalatul sau inserarea diferitelor obiecte în vagin (cum ar fi tampoanele), deoarece acestea pot duce la infectie uterina. Crampele usoare, asemanatoare cu cele menstruale, pot fi atenuate cu sticle cu apa fierbinte, etc. Aspirina, ca si alte medicamente nonsteroidale antiinflamatorii, ar trebui evitate, deoarece pot intensifica sângerarea.
Unele femei simt ca sânii devin mai delicati, sau produc o mica secretie dupa un avort în primul semestru al sarcinii. Dupa un avort în semestrul al doilea ar putea fi secretat chiar lapte, facând sânii tari si umflati. Pe lânga faptul ca ar putea fi foarte dureros, poate fi foarte suparator pentru multe femei. Faptul ca sânii devin mai moi poate fi mai grav în a treia zi de la operatie si dispare de la sine. Între timp purtarea unui sutien, dusurile fierbinti frecvente, aplicarea pachetelor de gheata pe sâni pot atenua durerea.
La controlul medical de dupa avort, doctoral se va asigura ca uterul a revenit la marimea initiala, va verifica apritia complicatiilor si va oferi support emotional si raspunsuri la întrebarile despre contraceptie si planning familial.
Majoritatea femeilor se pot astepta ca un ciclu menstrual normal sa apara la 4-8 saptamâni dupa avort. Metodele anticonceptionale ar trebui reluate odata cu reînceperea activitatii sexuale. Femeile care foloseau o diafragma înainte de avort ar trebui sa-si procure una noua. Femeile care vor sa le fie inserat un sterilet ar trebui sa astepte mai multe luni si între timp sa foloseasca alte metode de contrceptie, desi unii doctori cred ca acest lucru se poate face si imediat dupa avort.
Femeia care foloseste pilule poate sa înceapa sa le ia la o saptamâna dupa avort si ar trebui sa se astepte ca ciclul sa înceapa în ultima saptamâna de luat pastile. Înca o forma de contraceptie ar trebui folosita pentru siguranta, deoarece pilulele ar putea fi eficiente abia la începerea unui nou set.
Unele femei, în special cele care au o familie cu copii, cer sa fie sterilizate imediat dupa avort, dar majoritatea doctorilor sfatuiesc la asteptarea pâna la un moment mai putin stresant pentru luarea acestei decizii irevocabile.
sursa:
http://www.sexaz.ro/avortul/de-ce-se-face-avort.htm