yasash | Date: Sunday, 2013-03-10, 19:51:47 | Message # 1 |
Doctor
Group: Administrators
Messages: 1431
Awards: 5
Status: Offline
| Introducere în aromoterapie
În ultimii ani au aparut tot mai multe informatii legate de tratamentul diferitelor boli cu ajutorul uleiurilor eterice (aromoterapie). Vom prezenta, raspunzând la întrebari de baza, notiunile fundamentale din aceasta straveche metoda terapeutica, modalitati de preparare si pastrare a parfumurilor si a produselor aromatice, diferite retete si indicatii de folosire a uleiurilor eterice.
Care sunt diferitele tipuri de aromoterapie? Uleiurile eterice sunt folosite în cosmetica, masaj si aromoterapie olfactiva. În aromoterapia cosmetica, esentele sunt combinate cu produsele de îngrijire a tenului, a corpului si a parului, toate continând doar ingrediente naturale. Masajul aromoterapeutic combina tehnicile de masaj terapeutic cu proprietatile benefice ale uleiurilor eterice. În aromoterapie olfactiva, esentele sunt pulverizate în mediul înconjurator pentru a fi asmilate apoi în organism, prin respiratie sau difuzie. Pentru a fi asimilate prin respiratie, se pun 2-5 picaturi dintr-un ulei esenta într-o batista sau se pulverizeaza un amestec de esente volatile si apa distilata direct în aerul încaperii. Difuzia reprezinta evaporarea componentelor aromatice ale unui ulei esenta în atmosfera cu ajutorul lampilor de difuzie, electrice sau din lut nesmaltuit. Indiferent de metoda de aromoterapie folosita, întotdeauna uleiul esenta trebuie diluat într-un agent uleios sau în apa, într-un procent de 2-3%. De exemplu, putem amesteca 10-15 picaturi de ulei esenta într-un sfert de cana de lichid (50-60ml). Deoarece uleiul si apa nu sunt omogene, înainte de a folosi un amestec pe baza de apa, acesta trebuie agitat foarte bine.
Care este diferenta dintre esentele uleioase si "produsele de aromoterapie"? Esentele uleioase sunt extrase din plante, iar aromele lor au numeroase efecte benefice asupra fiintei umane. Ele pot fi folosite ca atare sau în combinatii, în scopuri bine determinate. Uleiurile esentiale sunt folosite pentru crearea produselor aromoterapeutice care includ uleiuri de masaj, sapunuri de baie, parfumuri, produse de îngrijire a tenului, a pielii si a parului, spray-uri de împrospatare a aerului si lampi de aromoterapie.
Care este durata de viata a unui ulei esenta? Unele uleiuri, precum cele de citrice, au o durata de viata mai mica decât altele, precum paciuli sau lemn de santal, care par sa fie mai bune pe masura trecerii timpului. Este adevarat? Media duratei de viata a uleiurilor esenta difera datorita procesului de fabricatie si pastrarii lor. Uleiurile ar trebui pastrate în recipiente ermetice si rezistente din sticla, la temperaturi între 15-20 grade C. Daca sunt îndeplinite conditiile optime, majoritatea uleiurilor pot fi pastrate cel putin 3 ani. Uleiurile de citrice (lamâie, portocal etc.) au o durata de viata mai mica pentru ca sunt extrase din coaja fructului, iar componentele instabile din aceasta, precum cerurile si acizii grasi, sunt prezente, de asemenea, si în uleiul esenta. Majoritatea uleiurilor esenta sunt extrase folosind metoda distilarii prin vapori, iar caldura produsa în timpul acestui proces modifica si stabilizeaza componentele naturale ale plantei. Dupa distilare, uleiurile extrase trec printr-un proces de maturizare, iar în aceasta etapa au loc schimbari chimice suplimentare, înainte ca mirosul sa se stabilizeze. Aceasta stabilizare poate dura si câteva saptamâni, ca în cazul uleiului de menta. Uleiurile mai grele, mai tari, cum ar fi cel de paciuli sau de lemn de santal au nevoie de mai mult timp pentru a-si manifesta întregul potential.
Cum afecteaza caldura unei lampi de aromoterapie uleiurile esenta? Caldura face sa se raspândeasca mai usor într-o încapere parfumul uleiurile esenta. Pentru ca esentele eterice sunt foarte usor volatile, utilizarea caldurii în timpul procesului de difuziune face ca uleiul sa se evapore mult mai repede. Daca temperatura este prea ridicata, aroma este puternica, dar dureaza putin, iar efectul terapeutic este aproape nul. De aceea, nu trebuie folosita niciodata apa fierbinte pentru evaporarea uleiurilor. Este suficient sa lasam uleiurile la temperatura camerei pentru ca parfumul lor sa se raspândeasca. Astfel se obtine o aroma mult mai delicata si care dureaza mai mult.
Care este diferenta între uleiurile eterice si parfumuri? Uleiurile eterice sunt esente foarte concentrate, volatile si parfumate, 100% naturale, fiind extrase din plante fie prin distilare cu ajutorul vaporilor, fie prin presare la rece. În timp ce uleiurile esenta sunt parfumate de la sine, termenul de "parfum" este folosit pentru a desemna uleiuri sintetice, produse prin combinarea unor componente chimice aromatice de baza derivate din gudron de carbune, care difera semnificativ de uleiurile esenta pure. Aceste uleiuri au un miros destul de apropiat de mirosul uleiurilor naturale, dar sunt lipsite de efectele terapeutice ale acestora. Uleiurile artificiale nu sunt recomandate pentru aromoterapie si sunt folosite în mod obisnuit pentru produse cosmetice.
Ce sunt agentii purtatori (de baza) ai uleiurilor esentiale si cum sunt ei utilizati în aromoterapie? Agentii purtatori (de baza) sunt uleiuri vegetale extrase din nuci si seminte oleaginoase. Aceste uleiuri au fost de-a lungul timpului surse de energie si factori nutritivi în hrana oamenilor. Ele formeaza o baza excelenta în care pot fi diluate uleiuri esenta, în scopul obtinerii produselor de întretinere a corpului. Deoarece sunt mult mai putin volatile decât uleiurile esenta, ele au o durata de viata mai mare. Exemple: uleiul de migdal dulce, de sâmburi de cais, de jojoba si de seminte de struguri. Agentii purtatori, la fel ca majoritatea produselor de aromoterapie, pot fi gasiti în magazinele si farmaciile cu produse naturiste.
Cum putem sa stim daca un produs are cu adevarat beneficii aromoterapeutice? Este întotdeauna bine sa alegem un produs aromoterapeutic pentru continutul si beneficiile sale si nu pentru numele de marca sau mirosul pe care îl are. Este absolut necesar sa citim eticheta, pentru a fi siguri ca esentele respective sunt naturale si nu sintetice. Uleiurile esenta contin sute de constituenti organici, incluzând hormoni, vitamine si alte elemente naturale extrase din plante. Din acest motiv, parfumurile sintetice nu pot egala miresmele si beneficiile plantelor aromatice. Un alt element cheie este pretul. Pentru a produce câteva grame de ulei eteric natural este nevoie de o mare cantitate de planta. Conteaza ce parte a plantei produce uleiul eteric, cum este extras acesta si care este concentratia de ulei din planta. De exemplu, este nevoie de 2,5 kg de lavanda pentru a obtine 30 g de ulei eteric. Esenta uleioasa de trandafiri este mult mai scumpa decât cea de lavanda.
La ce se refera aromoterapeutii când vorbesc despre "sinergie"? Fenomenul de sinergie apare atunci când doua sau mai multe lucruri actioneaza împreuna pentru a produce un efect mai amplu decât efectele fiecaruia luate separat. În aromoterapie, acest termen descrie fenomenul care se petrece atunci când doua sau mai multe uleiuri esenta sunt combinate pentru a produce un efect superior efectului produs de fiecare ulei în parte. Aromoterapeutii folosesc acest fenomen pentru a mari eficacitatea unui parfum (prin combinarea unor uleiuri care îsi amplifica reciproc efectele) sau pentru a crea parfumuri care sunt benefice simultan atât în plan fizic, cât si în cel al sentimentelor. Cu cât se combina mai multe uleiuri, cu atât se obtin efecte sinergice mai numeroase si mai complexe. În general, se recomanda folosirea a doar doua sau trei uleiuri când ne cream propriile parfumuri.
sursa: http://seductiatrupului.ro/masaj/introducere-in-aromoterapie.html
“Iubirea nu inseamna doar trup, din moment ce are in vedere sentimentul, si nu este doar spirit, din moment ce se consuma intre doua trupuri” - Maurice Merleau-Ponty (Elogiul filozofiei si alte eseuri)
|
|
| |
nutzy | Date: Sunday, 2013-03-10, 20:08:26 | Message # 2 |
Lector
Group: Moderators
Messages: 357
Awards: 1
Status: Offline
| Aromoterapia in lume
Cercetarile moderne japoneze arata ca unele arome sunt stimulatoare cerebrale. Prin urmare, câteva mari corporatii din Tokio folosesc aromoterapia. În timpul zilei, diferite arome sunt difuzate printr-un sistem de aerisire controlat de computer. Mireasma tipica pentru dimineata este cea de lamâie, pentru a trezi lucratorii. Dupa prânz este folosit mirosul revigorant de chiparos pentru a promova munca constructiva. Menta mareste eficienta muncii si alunga toropeala din birouri si din salile de conferinta. Este des însotita de lavanda, care ajuta la crearea unei dispozitii pozitive. Lucratorii din aceste institutii pot vizita si un club de sanatate unde realizeaza exercitii fizice timp de 30 de minute într-o camera înmiresmata cu rozmarin si lamâie, pentru a-si îmbunatati concentrarea pentru tot restul zilei.
Cercetarile realizate la Universitatea din Cincinatti de catre profesorul de psihologie William N. Dember au demonstrat ca functionarii din camerele aromatizate cu ulei de menta gaseau mai multe raspunsuri corecte în probleme legate de computere, iar performantele lor nu scadeau la fel de rapid precum cele ale functionarilor din camere nearomatizate. Într-un studiu similar, cercetatorii au aflat ca aromele de lamâie, piper si scortisoara scad erorile de computer la jumatate.
Pe lânga amplificarea acuitatii mentale, aromele ne îmbunatatesc memoria. Trygg Eugen, profesor de psihologie la Universitatea Brown, a descoperit ca abilitatea de a ne reaminti evenimente se dubleaza atunci când evenimentul este corelat cu un miros. Memorarea informatiilor cu ajutorul mirosului este usoara. Puneti o picatura de parfum sau ulei eteric în carnetelul de notite când notati o informatie importanta sau pe calendar, când notati o data pe care nu vreti sa o uitati.
sursa: http://seductiatrupului.ro/masaj/aromoterapia-in-lume.html
"Unirea dintre barbat si femeie este precum comuniunea dintre Cer si Pamant, iar Cerul si Pamantul dureaza vesnic tocmai datorita acestei comuniuni perfecte. Oamenii au uitat acest secret, devenind muritori. Dar cei ce-l cunosc au deschisa in fata lor adevarata cale spre Nemurire" - Shang-Ku-San-Tai
|
|
| |